Waarom je vet niet in spier om kan zetten!

De meeste mensen sporten met twee hoofddoelen; vetmassa verliezen en spiermassa aanmaken. Wanneer we kijken naar deze twee doelstellingen, gaan we er al snel van uit dat we vet moeten verliezen om spieren aan te maken, ofwel vetmassa omzetten in spiermassa. Na het lezen van deze blog begrijp jij waarom het niet mogelijk is om vetten om te zetten in spieren.

Vetten hebben binnen ons lichaam een tweetal hoofdtaken, namelijk het vervoeren van alle in vet oplosbare stoffen en het leveren van energie. Een aantal belangrijke hormonen zijn binnen ons lichaam afhankelijk van vetcellen. Vetcellen dienen als taxi voor het transporteren van de hormonen. Het is belangrijk om genoeg vetten te hebben, zodat ons lichaam hormonaal in balans blijft. Fysieke inspanning spreekt de vetverbranding aan en zorgt ervoor dat vetten worden omgezet in energie.

Er zijn constante processen van opbouw en afbraak binnen het lichaam. Wanneer we een overschot aan vetten willen raken, dan moeten we dagelijks meer calorieën verbranden dan we binnenkrijgen. Wanneer je matig-intensieve inspanning levert, zoals bijvoorbeeld stevig doorwandelen of fietsen, dan spreek je de verbranding aan en rem je de heropbouw van het vetweefsel af. Hierdoor zal je gemiddeld meer vetten verbranden en op termijn vetmassa verliezen.

Fysieke training spreekt de opbouw van spiermassa aan. Spieren zijn opgebouwd uit diverse eiwitten. Deze eiwitten moeten we via onze voeding binnenkrijgen. Wanneer we willen afvallen en daarom minder eten, is het belangrijk dat we wel voldoende eiwitten binnenkrijgen. Wanneer dit niet het geval is, zal het lichaam naast vetmassa ook spiermassa afbreken. We breken in dat geval meer spieren af dan we opbouwen, waardoor je geen gewenste resultaten behaald met jouw inspanning.

Vet verliezen en spiermassa opbouwen zijn dus twee verschillende processen in het lichaam. Dit betekent dat vetten nooit in spieren kunnen worden omgezet. Andersom zal spiermassa niet in vetmassa worden omgezet. Willen we vet kwijtraken, dan moeten we minder calorieën eten of meer calorieën verbranden. Willen we spiermassa opbouwen, dan moeten we genoeg eiwit binnenkrijgen. Houd voor optimaal herstel een gemiddelde inname aan van 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

Spiermassa is actieve massa, dit betekent dat spiermassa van invloed is op de hoeveelheid calorieën die we op dagelijkse basis verbranden. Hoe meer spiermassa, hoe meer calorieën we dus kunnen eten zonder bij te komen. Een extra reden om genoeg eiwitten binnen te krijgen op dagelijkse basis!

Neem contact op!
close slider

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace
× Kunnen wij je ergens mee helpen?