Hoe verhoog je je metabolisme?

Hoe komt het dat de ene persoon sneller/langzamer afvalt/aankomt dan de ander?
Het is je vast wel eens opgevallen; die ene persoon kan alles eten wat los en vast zit en komt geen gram in vet aan en die andere persoon eet weinig en probeert af te vallen maar het lukt niet. (diegene hoeft alleen maar naar een koekje te kijken en is al een halve kilo zwaarder)

Het kan natuurlijk zijn dat het aankomen in spiermassa of afvallen van vetmassa niet lukt omdat de persoon niet weet hoe dit werkt in de basis. Een simpele uitleg is; als je wilt aankomen eet dan meer kcal dan je eigenlijk nodig hebt en als je wilt afvallen eet dan minder kcal dan je eigenlijk nodig hebt. Vaak zien we dat mensen een doel willen bereiken maar de kcal inname niet bijhouden. Dit is wel een van de belangrijkste factoren die meespeelt (vooral in het begin).

Maar stel; je hebt 2 mensen die in spiermassa willen aankomen. Ze zijn even oud, even lang en wegen evenveel. Toch verschilt elk persoon weer van elkaar. Denk aan lichaamsbouw, samenstelling, DNA, genen en chromosomen. Ze houden zich aan dezelfde richtlijnen qua voeding en training. Dan kan het zijn dat de ene toch sneller spiermassa aankomt, sterker wordt en er anders uitziet. De oorzaak hiervan is het verschil in metabolisme. Hetzelfde hierboven geld voor 2 personen die willen afvallen.

Wat is metabolisme?
Metabolisme (ook wel stofwisseling genoemd), een woord wat je vast wel eens gehoord of gelezen hebt. Vaak wordt er gezegd dat een hoog metabolisme goed is en een traag metabolisme wat minder goed is. Hoe hoog of traag je metabolisme is staat in verband met of jij makkelijk op gewicht blijft of juist afvalt of juist sneller aankomt.

Je metabolisme zorgt voor de omzetten van voedingsstoffen naar energie. Dit is iets anders dan je spijsvertering. Spijsvertering zorg er eerst voor dat de grotere brokken voedsel klein gemaakt worden en dat je lichaam er daarna energie uit kan halen.

Je metabolisme zorgt ervoor dat je de energie uit voedsel kan gebruiken om bijvoorbeeld te bewegen en te sporten. Daarnaast wordt de energie ook gebruikt voor onbewuste processen in het lichaam, zoals ademhalen, de bloedsomloop, de spijsvertering, etc. Ook zorgt het ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd uit je lichaam. Het zorgt ook voor het vastleggen van zonne-energie of chemische energie door de aanmaak van reservestoffen. En als laatste eventueel teveel aan opbouwstoffen elimineren.

Je metabolisme wordt grotendeels genetisch bepaald. Als jij traag calorieën verbrandt en weinig energie verbruikt terwijl je rust of slaapt is je metabolisme ‘erfelijk belast’. Dit wordt namelijk bepaald door je genen. En je kunt je DNA natuurlijk niet veranderen. Maar we kunnen zelf wel iets aan ons metabolisme veranderen, je kunt namelijk je metabolisme beïnvloeden door je leefstijl!

Hoe kan ik mijn metabolisme beïnvloeden?
We gaan nu wat dingen voor je opsommen die invloed hebben op je metabolisme. Als jij bijvoorbeeld vetmassa wilt verliezen en je eet al minder kcal kun je checken of je deze dingen al toepast en zou het waarschijnlijk nog sneller gaan en je metabolisme een boost geven.

  1. Beweeg! (Neem de trap i.p.v. de lift, fiets, wandel, zwem en sport) Een van de beste manieren om je metabolisme te verbeteren is bewegen.
  2. Zorg voor een goede nacht rust van ongeveer 7 à 9 uur. (zoek op internet hoe je dit kan optimaliseren)
  3. Drink genoeg water. Te weinig vocht of zelfs uitdroging zorgt voor een slechte werking van jouw metabolisme. (Zie onze vorige blog over water drinken)
  4. Eet niet te weinig calorieën (bijvoorbeeld een crashdieet) Zo min mogelijk eten om zo snel mogelijk af te vallen is niet waar. Te weinig kcal verstoord juist je metabolisme. (Laat jouw kcal behoefte uitrekenen)
  5. Gewijzigde hormonenspiegel (Volg behandeling van bijvoorbeeld diabetes goed op)
  6. Drink af en toe een bakje koffie. Cafeïne verhoogd jouw metabolisme. (1 of 2 bakjes zwarte koffie het liefst voor 12 uur ’s middags.
  7. Krijg voldoende calcium binnen. Calcium heeft een goede invloed op jouw metabolisme. Zuivelproducten zijn rijk aan calcium, maar ook vis, broccoli, Chinese kool, spinazie en abrikozen zijn goede leveranciers van deze belangrijke stof.
  8. Zorg voor een koele slaapkamer. Een te warme slaapkamer is niet goed voor jouw metabolisme. 19 graden is een goede temperatuur.
  9. Eet niet te weinig koolhydraten of te veel (ongezonde) vetten.
  10. Zorg dat je niet te veel stress hebt.

Deze dingen kunnen dus bijdragen aan een beter metabolisme en snellere stofwisseling. Vooral als jij moeite hebt met afvallen kun je proberen om de bovenste dingen toe te passen.
Mocht jij spiermassa willen aankomen en gaat dit voor jou gevoel trager dan bij andere mensen om je heen dan kan dit deels genetisch bepaald zijn of je metabolisme is gewoon erg snel. Maar wat we toch nog vaker zien is dat er niet genoeg kcal gegeten wordt. Mensen denken dat ze veel kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten eten alleen de kcal worden niet bijgehouden. Een tip is om een app te gebruiken om je kcal te tracken en zo en goed beeld te krijgen van wat je allemaal moet eten.

We hopen dat jullie aan de deze blog weer iets gehad hebben en wensen jullie succes met het behalen van jullie doelen. Wil jij graag hulp bij het behalen van jouw doel? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden!

Neem contact op!
close slider

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace
× Kunnen wij je ergens mee helpen?