Eiwitten & krachttraining, hoe zit dat nu?

Eiwitten zijn onmisbaar voor het opbouwen en onderhouden van spieren. Bij krachttraining worden de spieren extra belast, waardoor het lichaam extra eiwitten nodig heeft voor het herstel en de groei van de spieren.

Om dit te begrijpen, is het goed om te weten hoe spiergroei werkt. Spiergroei wordt gedreven door de “spieropbouw-ruptuur-herstel” cyclus. Wanneer we onze spieren trainen, zetten we ze onder spanning. Dit leidt tot kleine scheurtjes in de spiervezels, wat we “spierruptuur” noemen. Ons lichaam herstelt vervolgens deze scheurtjes en maakt de spiervezels sterker en groter, wat resulteert in spiergroei. Dit herstelproces is waar eiwitten een belangrijke rol spelen. Eiwitten zijn de bouwstenen die ons lichaam gebruikt om nieuwe spiervezels aan te leggen en om de beschadigde vezels te repareren en te versterken. Zonder voldoende eiwitten kunnen we dus niet optimaal profiteren van onze krachttraining en zal spiergroei beperkt blijven.

Er zijn verschillende richtlijnen voor eiwitinname, afhankelijk van de doelen en behoeften van de persoon. Als algemene richtlijn geldt een eiwitinname van 1,6 tot 2,2 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit is vooral belangrijk voor mensen die regelmatig krachttraining doen en hun spieren willen opbouwen.

Eiwitten kunnen worden gevonden in verschillende bronnen, zoals vlees, vis, gevogelte, eieren, zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden, en plantaardige bronnen zoals tofu en tempeh. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben, waarin verschillende eiwitbronnen worden opgenomen, om te zorgen voor een adequate eiwitinname.

Om het maximale uit krachttraining te halen, is het belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Een gebrek aan eiwit kan leiden tot spierverlies en vertraging in het herstel en de groei van spieren. Houd daarom rekening met je persoonlijke eiwitbehoefte en zorg ervoor dat je voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen in je dieet opneemt.

Neem contact op!
close slider

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace
× Kunnen wij je ergens mee helpen?