De sociale jetleg

Je kent het wel, de hele week ga je er vroeg uit. Aan het einde van de week zit je eindelijk in een lekker ritme en wordt je niet meer zo enorm ‘moe’ wakker. En dan, vrijdagavond, je gaat met je vrienden op pad en je ligt pas rond een uurtje of 01:00 in bed, je denkt: Ah morgen eens even lekker een keer uitslapen.

Juist daar, dat moment, noemen we de sociale jetlag, waarom zou je jezelf een kleine jetlag aandoen? Voor het sociale aspect van het leven, daar doe je het voor.

Maar juist het fenomeen de biologische klok komt hier echt naar voren, maar hoe werkt deze biologische klok nou precies?

De biologische klok kan gezien worden als de interne klok van ons lichaam. De biologische klok geeft aan wanneer we willen slapen, wanneer we wakker worden en wanneer we willen eten. De biologische klok wordt aangestuurd door de hypothalamus. Dit is het regelcentrum in de hersenen dat achter de ogen zit. 

Onze biologische klok werkt volgens een vast 24-uurs ritme. Dit is belangrijk voor het lichaam, want de biologische klok regelt hormoonspiegels, schommelingen in de lichaamstemperatuur en de slaap-waakcyclus.

Het 24-uurs ritme van de biologische klok beïnvloedt ook onze stemming en ons gedrag. Zo is het makkelijker om op te staan als het buiten licht is en juist enorm lastig om uit bed te komen als het nog donker is. Andersom is het juist makkelijker om in slaap te vallen als het buiten donker is en juist moeilijker als het buiten licht is.

Voordat je dus weer went aan je normale ritme doordeweeks zit je alweer richting het einde van de week, om deze dan ook weer om zeep te helpen in het weekend als je weer eens op stap gaat met je vrienden, zorg er dan ook voor dat je doordeweeks niet al te vroeg naar bed gaat in vergelijking met het weekend, dit zorgt ervoor dat de effecten van de sociale jetlag wat minder heftig zijn!

Blog geschreven door Corné Ponsteen

Neem contact op!
close slider

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace
× Kunnen wij je ergens mee helpen?