Cafeïne, wie krijgt het niet binnen. Het zit in veel producten. Cafeïne kent vele voordelen en positieve effecten, maar heeft ook nadelen. Een bakje koffie in de morgen om je werkdag goed te kunnen opstarten. Een pre-workout vlak voor je training om te kunnen knallen in de gym. Dit klinkt positief, maar weinig mensen weten wat deze substantie echt doet. Het gebruik van cafeïne is behoorlijk geïntegreerd in ons dagelijks leven. Helaas kent deze stof ook behoorlijk wat nadelen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de nadelen bij chronische (over) consumptie en wat dit doet met je herstel.
Hoge doseringen cafeïne hebben o.a. een negatief effect op je slaap kwaliteit. Je kwaliteit van slaap is essentieel voor je herstel en je dagelijks functioneren en je progressie in de sportschool. Cafeïne kan de twee grote proces die de regulatie van slaap en alertheid reguleren verstoren en zelfs onderdrukken.
Cafeïne tolerantie bouw je al vij snel op, ook bij lagere doseringen. Tolerantie voor cafeïne stapelt zich snel op, ook op lagere doseringen.
De meest voorkomende afkickverschijnselen
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Depressie
- Moeite met concentreren
- Prikkelbaarheid
Dus als je al regelmatig 2 of meer koppen koffie per dag drinkt, heb je waarschijnlijk al last van enkele bijwerkingen. Voornamelijk verlaagde slaapkwaliteit, verhoogde cortisolproductie en verhoogde nervositeit. Je hoeft er geen netto positief effect in de sportschool van te ervaren en je enige optie om uit deze situatie te komen, is om daadwerkelijk de afkickverschijnselen onder ogen te komen en je receptoren weer opnieuw gevoelig te laten worden.
Overmatig gebruik van cafeïne is zo normaal dat de meeste studies de positieve effecten van cafeïne overschatten, omdat ze geen mensen uitsluiten die normaliter al veel cafeïne consumeren. Dit heeft als gevolg dat deelnemers in afkickfasen terecht komen gedurende de studie.
De zogenoemde positieve effecten van cafeïne zijn dan simpelweg het omkeren van de afkickverschijnselen. Merk je dat je trainingssessies merkbaar slechter gaan zonder stimulanten? Dan zou je al in de afkickfase kunnen zitten. Afkicken zorgt ook voor spierstijfheid en zwakte.
Wil je jouw slaap en herstel optimaliseren. Probeer dan je cafeïne gebruik minimaliseren en bewust te timen. Het Northumbia Centre For Sleep Research raadt aan om je laatste kopje koffie acht uur voor het slapen te consumeren. Houdt er rekening dat de light en zero varianten frisdranken ook cafeïne bevatten